Web Analytics
logo Felt & FibersDocenten
Lees meer over het artistieke leven en professionele ervaringen van de docenten:

Esther Berghuis


Ondanks dat Esther geboren, getogen en opgeleid is in Nederland heeft ze opgeteld al langer in het buitenland gewoond. Ze volgde in Schoonhoven de opleiding van Goudsmid (door allergiën vroegtijdig afgebroken) en studeerde gelijktijdig Edelsteenkunde via de British Academy. Daarna kwam ze in New York terecht om kinderen les te geven in sieraden maken en pottenbakken, gevolgd door werk in het theater als decorschilder, o.a. voor Disney. Na terugkeer en verscheidene vergeefse pogingen om als decorschilder aan de slag te kunnen begon zij een carrière als Trompe L’oeil muurschilder. Daarnaast haalde ze haar Master Restauratieschilder en werkte aan grote restauratie projecten, zoals Centraal Station Amsterdam, het Concertgebouw en Chateau Echandres in Frankrijk.
In Frankrijk nam ze een vakantie schildersschool over en runde deze 9 jaar lang zowel als gastvrouw en als docent. Tegenwoordig doet Esther grote muurschilderingen over de hele wereld en kleine restoraties vanuit huis.
Haar eigen kunst is inmiddels veranderd van schilderen naar textiel, vilt, keramiek en ecoprinten. Ze geeft dag-workshops in basis vilten, ecoprinten, en boetseren.

Samen met haar man, Jan Meijer, is zij de eigenaar van ‘Studio Felt and Fibers’ en als gastvrouw verantwoordelijk voor de catering en het comfort van de gasten.

www.espressions.fr

Esther Berghuis - Felt and Fibers

Natalya Brashovetska

Banner Natalya


Natalya’s creatieve ontwikkeling was een eigen ontdekking die al lang geleden begon. Ze werkte eerste vele jaren als verpleegster op de operatiekamer, een rol die totaal anders en heel veeleisend was. Medisch personeel zoekt vaak een afleiding om afstand te nemen van hun werk. Dat vond ze in haar creativiteit. Van jongs af aan had ze een diepe fascinatie voor textiel en vezels, en de resultaten vond ze heel bevredigend. Wol, in het bijzonder, sprak enorm aan. Als kind kon ze eenvoudigweg een patroon creeëren van een gefotografeerd gebreid kledingstuk. Zo ontstond ook haar passie voor vilt, wat leidde tot een intensere bestudering van het materiaal.
Dankzij een uitnodiging van Doriе van Dijk (Atelier Fiberfusing), wierp ze zich op een carrière als docent en haalde uiteindelijk een “second degree in fashion design”.
Natalya is wereldwijd bekend om haar indrukwekkende collectie gevilte laarsen, schoenen, bijpassende handtassen en accessoires. Dezelfde bekendheid heeft ze inmiddels ook in het lesgeven hiervan. Haar vilt kledingstukken zijn al even indrukwekkend en ze deelt graag haar kennis en kunde met haar cursisten.
Ze is oorspronkelijk Oekraïnse, maar woont als geruime tijd in Cyprus, waar ze het Aphrodite Felting Retreat runt. We zijn heel blij dat ze nu ook bij ons in Frankrijk les komt geven.

www.natalyabrashovetska.art

Natalya

Harm Harms

Harm Harms

Na een opleiding in het basisonderwijs en 10 jaar ervaring in het open jeugd- en opbouwwerk met binnenstadsjeugd en 25 jaar docent tekenen en handvaardigheid in het landbouwonderwijs voelt Harm goed aan waar de student worstelt met het toepassen van de kennis en vaardigheden die hij wil overdragen.
Vanaf 1980 is Harm beeldend vooral bezig met textiel. Het materiaal met z’n speciale kleuren en de overvloed aan technieken is een eldorado om in te werken en helpt mee ipv tegen te werken om aansprekende resultaten te bereiken.
Als mede-eigenaar van Hawar Textielinstituut werkt hij al 40 jaar in deze sector. Hawar verzorgt workshops met een keur aan binnen- en buitenlandse docenten en daardoor heeft hij kennis en ervaring opgebouwd over de gehele breedte van het textiele ambacht.
Vanuit zijn ervaring met de bewerkingstechnieken wil hij een bijdrage leveren aan het kunstzinnig verbeelden van het materiaal. Textiel staat dicht bij de mens, het zit ons op de huid en is daardoor uitstekend geschikt om beeldend mee te werken. Het materiaal en de gevoelswaarde die er aan kleeft is bij iedereen bekend en met een beetje techniek kom je tot verassende resultaten.
Harm is trots op de technieken en processen die hij heeft ontwikkeld voor het kunstzinnig vormgeven van textiele materialen. Hij staat bekend om zijn oplossend vermogen bij technische of beeldende issues en zijn studenten vertrouwen er op dat hij in probleemsituaties altijd wel een oplossing bedenkt.

Harm is ook redacteur van het bekende textieltijdschrift “Vezel”.


Annemie Koenen

Annemie Koenen


Annemie geeft les in eigen Wolwerkplaats Moeder Aarde (1999), sinds 2008 overwegend internationaal en sinds 2020 ook online.
Annemie’s kennis op het gebied van viltmaken is breed en diep, gelijk haar cursusaanbod, waarbij de nadruk ligt op kwaliteitsvilt.
Ze wordt geïnspireerd door de natuur en culturen uit verre landen en maakte vele reizen naar Centraal Azië, de bakermat van het vilt. Ze werkt overwegend met haar eigen geverfde wol en zijde en met recycling materialen.
Haar kunstenaarschap vindt zijn vorm in vele sluimerende ideeën die op een bepaald moment tot realiteit worden of op haar weg komen. Ze laat zich graag leiden door de omstandigheden, welke een beperking en een uitdaging zijn.
Wanneer ze in opdracht werkt is haar streven om het beeld van de opdrachtgever zo helder mogelijk te krijgen om van daaruit in dialoog het werk tot stand te brengen, passend in zijn omgeving.
Haar accessoires en wandversieringen zijn te vinden in Designstudio Ajnemra – haute couture, in Arnhem in de Bakkerstraat en sinds 2017 ook in haar galerie: Creaties in vilt.
Voor haar handgevilte hoeden, waar ze al jaren om bekend is, heeft ze 2 jaar deelgenomen aan een opleiding tot hoedenmodiste, bij Kitty Sanders om de fijnste kneepjes van het vak te leren. Ook staat Annemie bekend als de koningin van het borduren, hetgeen te zien is in het borduurstekenboek dat ze heeft gemaakt en de indrukwekkende manier waarop ze haar werk versierd.

www.annemiekoenen.nl

Annemie Koenen

Eke Krug

Eke Krug


In het Friese Koudum staat het atelier van Eke. Ze is van huis uit etaleur, decorontwerper/bouwer. Als zodanig heeft ze verscheidene jaren gewerkt, alvorens in de gezinszorg te gaan. Vervolgens volgde ze een tweejarige Kadercursus Creatieve Handvaardigheid. Hieruit ontstond een sieraden bedrijf.
Na een opleiding Kleurentherapie, vertrok ze naar Noorwegen, waar ze acht jaar woonde en de isolatie leidde tot een nieuwe verdieping in haar werk.
Na terugkeer in Nederland werd ze gevraagd workshops te geven in Groningen en van daaruit volgden er steeds meer locaties waar ze momenteel les geeft. De ervaringen die ze uit de diverse opleidingen heeft opgedaan vormen gezamelijk de basis van waaruit ze les geeft. Humor staat daarbij voorop.
Haar passie voor het experimenteren door verschillende materialen te combineren en te manipuleren geeft ze graag door aan haar cursisten. Ze zoekt geen antwoord op de vraag óf iets kan, maar hoe en op hoeveel manieren iets kan.
Inspiratie haalt ze uit alles om zich heen, maar ook veel uit zichzelf. Intuïtief werken met textiel, verschillende verftechnieken, combinaties met andere materialen, zoals papier, leer en wol, oude textiel een nieuw leven geven, dat is de basis voor haar moeilijk te beschrijven maar prachtige werk.

“Vaak vind ik iets terug in mijn werk wat me op dat moment bezig houdt of heeft gehouden. Door mijn creatieve proces en het uiteindelijke resultaat kan ik vaak helderder naar iets kijken of worden me dingen duidelijk.”

ekeskleurdesign.blogspot.com

Eke Krug

Charity van der Meer

Charity vd Meer


Charity van der Meer-Musoma, geboren en getogen in Zambia, is een modeontwerper, gespecialiseerd in handgemaakte ecologische kledingstukken. Ze studeerde Mode en brei-ontwerpen aan de Trent University of Art and Design in Nottingham.
Tegenwoordig zijn haar eigentijdse ontwerpen geinspireerd op de natuur zelf. Haar missie is het creëren van unieke, duurzame en draagbare kledingstukken en dit te delen met anderen over de hele wereld.
Om haar collecties te produceren gebruikt Charity nieuwe ideeën en technieken die op de natuur zijn geinspireerd en gebruikt ze duurzame en ecologische producten. Haar merk, Sharit, komt van Share-It. Dit merk vertegenwoordigt Charity’s passie om haar creativiteit en kennis te delen met anderen en hen te inspireren en creatieve gedachten te stimuleren.
Alle materialen die ze gebruikt hebben een eigen verhaal via de kledingstukken wanneer ze gedragen worden. Haar thema is ook om anderen kennis te laten maken met de eindeloze mogelijkheden van wol met de nadruk op het natuurlijke en duurzame karakter.
Ze geeft over de hele wereld les in vilt mode en vilt technieken. Haar contact met zovele culturen wakkert nieuwe ideeën aan en inspireert haar tot creaties. Haar droom om te delen is haar werkelijkheid geworden en heeft geleid tot een investering in tribal stoffen. Ze wordt continue gestimuleerd door anderen met nieuwe ideeën.

www.sharit4.net


Paulien Sijtsema


Paulien is in 1963 in Groningen geboren en woont sinds 2021 in Uithuizen. Ze komt uit een kunstzinnige familie en mocht thuis met alle materialen experimenteren. Later heeft ze diverse cursussen gevolgd in keramiek, hout bewerking, sieraden maken en een tweejarige opleiding creatieve handvaardigheid.
Met haar vader, als meubelmaker en de heerlijke geur van hout is ze groot geworden.
Door het zien van haar vaders ambacht begon haar eigen fantasie te werken. Ondanks dat ze geen meubelmaker is geworden, heeft het haar niet weerhouden om met hout te werken. Ze maakt o.a. geboortekistjes én de prikplank (voor naaldvilten).
Wol is een andere uiting van haar creativiteit. Het daagt uit en prikkelt keer op keer om iets nieuws te bedenken en te maken van dit natuurlijke materiaal. Ze laat zich inspireren door alles om zich heen: kleuren, vormen, mensen en het materiaal zelf. Ze probeert daarin zoveel mogelijk haar eigenheid te behouden en heeft ontdekt dat de mogelijkheden onuitputtelijk zijn.
Paulien ‘boetseert’ en ‘schildert’ met wol, met als specialiteit vrouwfiguren en dierenkoppen. Ze gebruikt daarbij de droog en nat vilttechniek. Ze geeft reeds sinds 2004 les in deze technieken en werkt inmiddels ook in opdracht.
Met haar ervaring als houtbewerker heeft ze de prikplank* ontworpen en neemt ook zelf de productie voor haar rekening. Deze plank zorgt voor een betere werkhouding tijdens het naaldvilten, ontlast de nek, schouders en rug en geeft een betere kijk op het werkstuk.
In Uithuizen heeft Paulien een prachtig atelier waar ze cursisten ontvangt, maar ze geeft tevens les in België, Duitsland en vanaf 2023 ook bij ons in Frankrijk.

*Deze planken zijn tijdens de cursus te koop (meer info bij de cursus inhoud).

www.wolinhout.nl


Saar Snoek

Saar Snoek Banner Docenten Felt and Fibers


Saar werkt als beeldend kunstenaar, maakt vaak draagbare viltscupturen en ook exclusieve couturehoeden.
Haar indrukwekkende creaties waren meerdere keren te zien in the World of Wearableart show in Nieuw Zeeland. Tevens is ze winnaar van prestigieuze prijzen waaronder een WOW award en de Prix de Savoir Faire van de Ateliers Musee du Chapeau.
Een paar keer per jaar geeft ze masterclasses op locatie, eerst en vooral omdat het fijn is kennis te delen, het ambacht door te geven en kennis te mogen nemen van de creatieve processen van iedere deelnemer. En nu dan ook bij ons in Frankrijk.
Saar geniet internationale bekendheid, zowel als kunstenaar en als docent.

www.saarsnoek.nl

Saar Snoek - Docente Felt and Fibers Frankrijk

Miriam Verbeek

Miriam Verbeek


Miriam studeerde in 1993 af in edelsmeden/vormgeving aan de Rietveld Academie. Haar afstudeerthema was ‘rouwsieraden’, waarvoor ze, behalve zilver, allerlei interessante en ongebruikelijke materialen gebruikte, passend bij het onderwerp. Deze collectie, die haar een eervolle vermelding van de Jury van de Gerrit Rietveldprijs opleverde, kwam terecht in het Stedelijk Museum Amsterdam.
Sinds die tijd is zij beeldend kunstenaar en kunstdocent, inmiddels gespecialiseerd in vilttechniek.
Miriam werd 20 jaar geleden gegrepen door het vilten, een materiaal met eindeloze mogelijkheden. Voor haar staat het onderzoeken en experimenteren centraal. Ze vindt het een uitdaging om uit te vinden hoe ze materialen kan verbinden. Hoe kun je dichte schakels van vilt aan elkaar maken, hoe maak je een beweegbare verbinding, hoe verwerk je het vilt tot een 3D vorm? Ze wordt enthousiast van uitdagingen die om een creatieve oplossing vragen.
Haar inspiratie haalt ze uit vluchtige of langdurige thema’s. Terugkerende onderwerpen zijn: de natuur die verwonderd en ontroert, herinneringen aan vroeger en de kwetsbaarheid van de mens.
Naast haar eigen werk geeft ze les in vilttechnieken voor alle niveaus.
Sinds 2016 is Miriam een samenwerking aangegaan met keramiste Els Bottema onder de naam Atelier Vuurwater.
Hierbij voegen ze hun materialen, vilt en raku keramiek, samen tot unieke kunstwerken.
Een samenwerking die vanaf 2023 in cursusvorm bij ons in Frankrijk gegeven zal worden.

www.miriamverbeek.nl
www.ateliervuurwater.nl


Rachel van der Weerd

banner-rachel-1


In de kunstzinnige wereld van kunst en ambacht straalt een creatieve ziel als geen ander: Rachel van der Weerd is een ware specialist in ecoprint. Met haar passie en vaardigheden betovert ze de natuur tot adembenemende kunstwerken.  Door middel van haar zelfontwikkelde doe-het-zelf pakketten, inspirerende workshops en een gastvrij atelier, maakt ze ecoprinten toegankelijk voor gelijkgestemden over de hele wereld.
Ze inspireert mensen om hun eigen artistieke reis te beginnen en de schoonheid van de natuur vast te leggen op zijde, wol, linnen en leer.
Bij Rachel leer je niet alleen de technieken om te printen op diverse ondergronden, maar je wordt ook uitgenodigd om te spelen en te ontdekken
Haar leermeesterschap is geworteld in leren door zelf te doen en te ervaren, wat haar kunstzinnige reis heeft gevormd.
Haar specialisme ligt in het transparant vilten en ‘Bladgoud op satijnzijde’, Bladgaaf werken op wol’ en ‘Blad- en bloemprint op leer’. Haar nieuwste ontwikkeling, gebaseerd op eigen research is ‘Tanninewijzer met linnen en ijzer’. Deze biedt een prachtige kans voor mensen om hun creatieve horizon te verbreden en hun creaties te verfraaien met de prachtige patronen uit de natuur.
Met haar diepe liefde voor creativiteit, de natuur en haar hartelijk en uitnodigende persoonlijkheid, heeft Rachel haar pad naar Frankrijk gevonden.
Ze geeft les vanuit haar eigen atelier en vanaf aankomend seizoen ook bij ons in Frankrijk.
Haar sfeervolle atelier, waar ze ook een winkel heeft (zowel fysiek als online), bevindt zich in Franeker, Friesland

Bezoek www.atelierhetkleinehuis.nl

rach