Web Analytics
logo Felt & FibersKalender 2024
Met trots presenteren wij u het volle, interessante en verrassende programma van 2024
DataCursusDocent
04 - 11 juniTextiel en mixed media Niveau 1Eke Krug
14 - 21 juniTextiel en mixed media Niveau 2
Eke krug
25 juni - 02 juliViltcouture voor Nuno-kleding
Charity van de Meer
05 - 12 juliTerug naar de Natuur
Saar Snoek
16 - 24 juliVerbindingen in Vilt en Raku KeramiekMiriam Verbeek *
23 - 31 augVilt dimensiesAnnemie Koenen *
04 - 11 septNaaldvilten - Dierenkop en vrouwfiguurPaulien Sijtsema
25 sept - 02 oktEcoprinten: op Linnen en LeerRachel van der Weerd


Alle creatieve weken bestaan uit 6 of 7 volle dagen (5 of 6 dagen cursus en 1 dagen eigen invulling). Aangegeven data zijn aankomst- en vertrekdag, daartussen zijn de 6/7 volle dagen.
Voor cursusinhoud, materialenlijst en prijzen, klik op de cursus hierboven.
NB. Bij iedere cursus hoort een materialenlijst die u zelf dient te verzorgen, tenzij anders vermeld.

Wij bieden een promotie aan voor een dubbele boeking (2 cursussen in een seizoen). Kijk op de promo pagina

* Deze cursus heeft 6 cursusdagen


Textiel en mixed media, niveau 1 en 2 – Eke Krug

Banner Eke


Datum niveau 1: 04 – 11 juni 2024
Duur: 6 volle dagen (5 cursus, 1 eigen invulling)
Prijs : v.a. € 1.175,- (op basis van 1-p kamer, volpension, excl. materialen) NOG PLEK!

Voor het boeken van beide weken bieden wij u €125 korting op de 2e cursusweek!

Textiel en Mixed Media Niveau 1

Van plat naar 3D, wat doe je ermee?
Tijdens de cursus gaat u beginnen met het bewerken en kleuren van verschillende stoffen, papier, vezels en draden. Dat hoeven geen grote stukken te zijn, maar wel een flink aantal, zodat u keuzemogelijkheden heeft tijdens het verwerken van het materiaal. Daarna gaan we knippen, scheuren en naaien/borduren. Het resultaat kan zowel figuratief als abstract zijn, dat bepaalt u zelf. Vanuit het platte vlak gaan we proberen de hoogte in te komen en 3D oplossingen in het werk toevoegen. Er wordt gewerkt met verschillende kleurstoffen en mogelijkheden. Het naai/borduurwerk gebeurt met de hand. In deze cursus geen gesleep met de naaimachine. De werkjes zijn hooguit 25×25 centimeter en kunnen toewerken naar een serie kleinere werken. De resultaten zullen verrassend en verbluffend zijn.
En het zal fijn zijn om met mooi weer buiten steekjes te zetten….

Deze cursus is geschikt voor alle niveaus.


Textiel en mixed media Niveau 2

Datum niveau 2 : 14 – 21 juni 2024
Duur: 6 volle dagen (5 cursus, 1 eigen invulling)
Prijs : v.a. € 1.175,- (op basis van 1-p kamer, volpension, excl. materialen) NOG 2 PLEKKEN VRIJ!

Tijdens de eerste week zijn we op zoek gegaan naar manieren om van het platte vlak naar 3D te komen, in combinatie met verschillende manieren van stofbewerking.
In deze tweede week gaan we verdiepen. Iedere cursist krijgt de mogelijkheid om op eigen manier vorm te geven in 3D, waardoor ook echt een eigen pad gevolgd kan worden.
Iedere lesdag beginnen we met een nieuwe techniek, zoals het verstevigen van het materiaal op verschillende manieren, het toevoegen van vlechttechniek om stevigheid te creëren en metallic effecten, het aanbrengen van overgangen van plat naar 3D. Hierbij wordt gekeken hoe dit strak te doen, vormen maken in metaaldraad of pitriet om van daaruit een werk op te bouwen in combinatie met textiel en/of papier. Per dag wordt er ongeveer een uur aan de uitleg van een techniek besteed, de cursist is vrij om wel of niet met de aangeboden techniek aan het werk te gaan. Daarnaast is er veel aandacht voor het proces waarmee iedereen individueel bezig is en de begeleiding daarvan. Iedere dag zal er tegen het eind van de dag ruimte worden genomen om het werk van de cursisten in de groep door te nemen, vragen te stellen en ideeën te bespreken.
Hebt u buiten dit programma al ervaring met soortgelijke technieken zoals Niveau 1, dan kunt u ook inschrijven voor Niveau 2 zonder de eerste week te moeten volgen. Bij twijfel kunt u contact opnemen met Eke Krug om dit te bespreken.

Foto’s:


Vilt Couture voor Nuno-kleding – Charity van de Meer

Nuno Felting


Datum: 25 juni – 02 juli 2024
Duur: 6 volle dagen (5 cursusdagen, 1 eigen invulling)
Prijs : v.a. € 1.175,- (op basis van 1-p kamer, volpension, excl. materialen) NOG SLECHTS ENKELE PLEKKEN!

Vilt Couture voor Nuno-kleding
De workshop is gericht op het ontwerpen en maken van enkele modieuze en draagbare Nuno gevilte kledingstukken: bijv. jurken, rokken of gilets.
U gaat de verschillende technieken onderzoeken en ruwe ondergronden, door het gebruik van verscheidene technieken en materialen. U gaat leren hoe het toevoegen van extra plooien zwierigheid kan creëren in uw werk.
Belangrijk is het vergroten van een normaal patroon naar een vilt patroon door het gebruik van de simpele basis technieken die Charity gebruikt in haar eigen werk. Dit is een hele effectieve methode die u zal helpen om uw eigen patroon te ontwikkelen dat bij u past.
En nog beter, u gaat naar huis met veel nieuwe ideeën.
Het belangrijkste is dat u leert te werken met de richting van de wol om een gepersonaliseerde stijl te bereiken. De richting van de wol is ook belangrijk om de krimp te berekenen, het stijlen en vormen van het uiteindelijke kledingstuk.
U zult verrast zijn door het resultaat.

Voor deze techniek is een basiskennis vilten nodig. De cursus zal in het Engels worden gegeven.

Foto’s:


Terug naar de Natuur – Saar Snoek

Banner Back To Nature Saar Snoek


Datum: 05 juli – 12 juli 2024
Duur: 6 volle dagen (5 cursusdagen, 1 eigen invulling)
Prijs: v.a. € 1.175,- (op basis van 1-p kamer, volpension, excl. materialen) NOG SLECHTS ENKELE PLEKKEN!

Terug naar de Natuur
In deze workshop gaan we een studie naar waarneming maken. We nemen iets dat u mooi of bijzonder vindt – een zaadje, het vel van een dier, een bloem- als uitgangspunt en gaan dat vertalen in een viltsculptuur. U mag voorwerpen meenemen, maar we kunnen ook in de tuin en omgeving op zoek gaan.
Waar begin je? Hoe pak je dat aan? Wordt het zoals je dacht, of nog veel leuker?

Saar heeft een ruime ervaring in het maken van simulacrum (evenbeeld maken) en beschouwt deze als een waardevol onderdeel van haar werkproces. “Iets namaken is de perfecte manier om in de problemen te komen, problemen zijn er om op te lossen. Een natuurstudie is een uitgangspunt, een verkenningstocht naar het materiaal, maar ook naar het creatieve proces.”

De workshop is speels van karakter, samen leuke dingen maken, maar is tegelijk flink technisch. Met regelmaat maken we een ronde langs alle projecten en bespreken wat er gebeurt in het vilt. Zo leren we beter kijken naar het vilt en krijgen meer inzicht in wat we doen, wanneer en waarom. Het doel van de workshop is de technische en creatieve gereedschapskist aanvullen en vertrouwen krijgen in het materiaal. En natuurlijk ook gewoon fijn samen bezig zijn, zonder afleiding op een heerlijke plek.

Deze cursus is geschikt voor alle niveaus, van beginnende – tot ervaren viltmakers.

Foto’s:


Verbindingen in Vilt en Raku Keramiek – Miriam Verbeek

Ipiccy Image8 Copy 1

Datum: 16 – 24 juli 2024
Duur: 7 volle dagen (6 cursus, 1 eigen invulling)
Prijs: € 1.350,- (op basis van 1-p kamer, volpension, stookkosten keramiek en 6kg klei, excl. overige materialen) NOG PLEK!

“De natuur als inspiratie”
In deze workshop wordt een verbinding gemaakt tussen vilt en keramiek. We starten de workshop met een aantal technieken in keramiek, o.a. verschillende handvormen en oppervlakte bewerking. Hier staan het experimenteren en spelen centraal.
Vervolgens gaat u n.a.v. een eigen gekozen inspiratiefoto’s uit de natuur onderzoeken welke verbindingen tussen vilt en keramiek mogelijk zijn.
U zult ontdekken dat er verschillen en overeenkomsten zijn tussen deze twee materialen en dat ze een prachtige match vormen. 
Verscheidene vilttechnieken kunnen aan bod komen, afhankelijk van wat er voor het ontwerp nodig is. Zo kan aan bod komen: 2D vilten: voorvilt maken, dik/transparant vilten, 3D vilten: holle vormen, punchen, structuren vilten, vormen aan elkaar vilten ect.

De kleiwerkstukken worden na het droogproces biscuit gebakken en vervolgens in een Raku oven gestookt met enkele Raku technieken (zoals zwart stoken en inbranden met paardenhaar, veertjes en wolvezels). Onderzocht wordt nog of kapselbrand tot de mogelijkheid behoort. Uiteindelijk wordt vilt en keramiek samengevoegd tot meerdere werkstukken.

De unieke combinatie van deze materialen werd in 2023 voor het eerst in Frankrijk in cursusvorm gegeven. Deze creatieve reis met verrassende ontdekkingen zetten we in 2024 voort.

Foto’s:


Vilt dimensies, 3 opties – Annemie Koenen

Annemie


Datum: 23 – 31 augustus 2024
Duur: 7 volle dagen (6 cursus, 1 eigen invulling)
Prijs : v.a. € 1.300,- (op basis van 1-p kamer, volpension, excl. materialen) NOG PLEK!

Optie 1: Oppervlaktestructuren in nuno, 3-d, reliëf en lagen

U kunt met vele soorten materialen werken, in vele technieken en vele ontwerpen.
Het werk kan een object zijn maar ook een armband, hoed, tas, sloffen, schaal of wat dan ook en kan naar eigen keuze versiert worden met borduursel en/of vlecht- en weeftechnieken uit Centraal-Azië. (zie onderstaand uitleg/foto’s over kunstzinnig borduren)
De grootte en complexiteit van uw werk is afhankelijk van eigen ervaring en werktempo.
Wat kunt u verwachten:
*Zo nodig ondersteuning bij ontwerp en kleurkeuze
*Eigen creativiteit wordt gewaardeerd en gestimuleerd
*Iedereen kan op eigen niveau werken
*Uitleg en voorbeeld omtrent de verschillende mogelijkheden
*Uitleg krimpberekening
*Brede, diepgaande kennis en goede overdracht van de lesstof en vele aanverwante zaken.

Annemie heeft een ongeëvenaarde ervaring en kennis van verscheidene technieken. Als u zelf ideeën of ontwerpen heeft, zijn de mogelijkheden altijd met haar te bespreken vóór de cursusweek.

Foto’sOptie 2: Boetseervilt

Vilt - Felt


Dit is het opbouwen van een sculptuur met wol en lauw zeepsop. Door voorzichtig met de handen te werken ontstaan ​​de juiste verhoudingen. Zolang we opbouwen mogen we absoluut niet vilten. Voordat we echt gaan vilten kunnen er kleuraccenten aangebracht worden  of kleine accessoires zoals stenen, spiegels of schelpen. Deze worden in gevilt. Als alles op de juiste plek zit sluiten we de buitenste laag. Het hele figuur wordt nu laag voor laag dieper gevilt. We modelleren de vorm/figuur tijdens het vilten. Als u wilt, kan de voltooide sculptuur later versierd worden met borduurornamenten (zie onderstaand kunstzinnig borduren).

Foto’s


Extra optie: Kunstzinnig borduren op vilt


U gaat zelf het vilt maken waarop u wilt borduren. Dat kan een groot werk zijn of meerdere kleine. U kunt er ook voor kiezen om aan uw favoriete borduurstekenboek te werken, of een herinneringen-boek (of een ander thema van uw keus), met de door Annemie ontworpen ring-binding* met 14 papieren bladzijden en ruimte voor 7 gevilte bladzijden.

Optioneel:
*Prijs papieren ringband: € 35,00
*Prijs wol met zijde: € 9,75 per 50gr

Alle technieken zijn geschikt voor alle niveaus.

Foto’s:


Naaldvilten “Dierenkop en Vrouwfiguur” – Paulien Sijtsema


Datum: 04 – 11 september 2024
Duur: 6 volle dagen (5 cursus, 1 eigen invulling)
Prijs : v.a. € 1.175,- (op basis van 1-p kamer, volpension, excl. materialen) NOG ENKELE PLEKKEN!

Dierenkop en Vrouwfiguuur
Tijdens deze cursus is er een keus tussen een dierenkop en een vrouwenfiguur, en afhankelijk van uw snelheid, mogelijk allebei. Heeft u andere ideeën dan zijn die uiteraard met Paulien te bespreken. Alles wordt van 100% schapenwol gemaakt (er komt dus geen mal in) met verschillende droog- en natvilt technieken.
Voor een betere houding bij het wol prikken heeft Paulien de PrikPlank* ontworpen. Hierop zit een stuk schuimrubber en een naaldkussen in een met vilt gevoerd bakje om uw gereedschap in te bewaren. Tijdig te bestellen bij Paulien of via Felt and Fibers. De maat is 45 cm x 45 cm, het Matje is 40cm x 30cm.

Deze cursus is geschikt voor alle niveaus.

Optioneel:
* Eenvoudige uitvoering € 22,-
* Luxe uitvoering (met naaldkussen / opbergbakje) € 40,-

Foto’s:


Jasje/Tuniek met vilt texturen – Natalya Brashovetska

Nat Banner1 2 1b


Datum: 15 – 22 september 2024
Duur: 6 volle dagen (5 cursus, 1 vrij invulling)
Prijs: vanaf € 1.175,- (gebaseerd op 1-p kamer, volpension, excl. materialen) NOG PLEK!

Tijdens deze workshop springen we in de wereld van kleding ontwerpen en gaan werken aan de creatie van een mantel, jasje of tuniek. U gaat leren maten te nemen, een mal te maken en de vilt-krimp te berekenen, evenals het maken van een vilt jasje met overslag. Afhankelijk van uw ervaring kan een jasje met ingezette mouwen onderdeel zijn van het programma. Aanvullend gaan we werken aan rechte afwerk-randen, 3-dimensionale werkstukken maken vanuit een platte mal, allen met vilttechnieken. Aansluitend gaat u leren hoe een jasje eenvoudig getransformeerd kan worden tot een comfortabele jas of kledingstuk met zakken.
Aan het einde van de workshop zal een ieder een grondige basis hebben in vilttechnieken en de opbouw van kledingstukken, en bent u in staat om prachtig ontworpen – en goedzittende kleding te creëeren. U neemt handenvol ideeën en technieken mee om thuis mee verder te gaan.

Na de cursusweek krijgt iedere deelnemer van Natalya vrij toegang tot haar (normaal betaalde) ebook catalogus met 10 ontwerpen van verschillende materialen en technieken. Deze patronen kunnen samen met materiaal van de workshop en de ebook-catalogus thuis gebruikt worden om nieuwe werkstukken te creeëren die anders zijn dan degene die in deze cursusweek worden gemaakt.

Voor deze week is een basiskennis vilten een pré. Deze cursus zal in het Engels gegeven worden.
Wanneer er twijfels zijn over uw ervaringsniveau, aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Foto’s


Ecoprintmagie: Op sober Linnen en sprankelend Leer – Rachel van der Weerd

Rachel Banner Fin(1)


Datum: 25 sept – 02 okt 2024
Duur: 6 volle dagen (5 cursus, 1 dagen eigen invulling)
Prijs : v.a. € 1.175,- (op basis van 1-p kamer, volpension, excl. enkele materialen) NOG PLEK!

Ecoprintmagie: Blad- en Bloemprint op sober Linnen en sprankelend Leer

Genieten van de rust en verstilling die ontstaat wanneer je het blad- en bloemprint proces doorloopt en u verbindt met de natuur van de franse omgeving? Ga dan mee op deze inspirerende reis!

In de eerste drie lesdagen wordt u stap voor stap meegenomen in het creatieve proces van “Bladwijzer met linnen, tannine en ijzer.” Wat dit zo bijzonder maakt, is de veelzijdigheid van de stoffen waarop u kunt printen, variërend van antiek linnen tot Frans linnen en zelfs katoenen, viscose, bamboe sjaals, hemdjes of jurkjes. Tijdens deze viering van creativiteit wordt iedereen aangemoedigd zijn/haar eigen unieke stijl te ontwikkelen.
In de daaropvolgende dagen vervolgen we de magie, van “Blad- en bloemprinten op leer”. Zowel linnen als leer bieden een fantastisch canvas om de prachtige texturen en patronen van de natuur vast te leggen. Spelenderwijs gaat u experimenteren met kleuren en composities en ontdekken hoe je met bladeren en bloemen driedimensionale diepte kunt bereiken. Het vraagt om aandacht en toewijding waarbij iedere handeling kan leiden tot een verrassend resultaat.
Samenzijn met gelijkgestemden verbonden met de Franse natuur, gedreven door dezelfde passie, zal een bron van inspiratie zijn. Door elkaar te observeren en aan te moedigen, worden creaties naar een hoger niveau tillen.
Een botanische wandeling in de omgeving om bladeren en bloemen te verzamelen en te genieten van het Franse landschap is onderdeel van het programma..
We gaan verschillende technieken, materialen en verven verkennen, vertrouwd raken met het gebruik van tannines en ontdekken welke effecten tannines en ijzer hebben op linnen en leer.

De combinatie van het ingetogen linnen en de sprankelende expressie van printen op leer, is werkelijk uniek. Deze manier van werken zal voor iedereen vernieuwend zijn. Belangrijker nog… Het gaat vooral om het plezier van de weg ernaartoe, het ontdekken, onderzoeken en leren van eigen ervaringen.

Tijdens deze dagen heb u de vrijheid om organisch te werken. U kunt kiezen om de hele week te besteden aan het oefenen met kleine proeflapjes om de techniek onder de knie te krijgen, of liever werken aan grotere projecten met linnen of leer.

Tannines, landschapsverf en ingrediënten voor de beitsrecepten zijn exclusief. Alle textiel of leer waarmee we werken, kunt u meebrengen of hier in de studio kopen. U kunt ook witte 100% linnen stof en/of witte katoenen, bamboe, viscose kledingstukken meebrengen. Een specifieke lijst hiervan ontvangt u na reservering.

Deze cursus is geschikt voor alle niveaus.

Foto’s: